niedziela, 3 lipca 2011

Dżem morelowo-brzoskwiniowy z imbirem

Korzystając z anomalii cenowych, gdy egzotyczne owoce są kilkukrotnie tańsze od krajowych, postanowiłam rozpocząć przyrządzanie przetworów z brzoskwiń i moreli. Ich słodki smak wzbogaciłam nutą imbiru, dzięki któremu dżem zyskuje wyrazisty i wytrawny smak. Polecam.



Składniki:
(na 5/6 małych słoiczków)

  • 0,5 kg moreli
  • 0,75 kg brzoskwiń
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 opakowanie żelfiksu 2:1


Wykonanie:
Owoce umyć, przekroić na pół, pozbawić pestek i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w garnku lub na dużej patelni i gotując na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Dodac żelfix oraz imbir i mieszając gotowac 2 minuty. Następnie dodać cukier i mieszać przez 3 minuty. Gorący dżem przelewać do suchych słoiczków, zakręcać i stawiać do góry dnem. Po ostygnięciu dżemu ustawić słoiczki w ciemnej i chłodnej spiżarni lub w lodówce.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...