Składniki:
(na 5/6 małych słoiczków)
- 0,5 kg moreli
- 0,75 kg brzoskwiń
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 opakowanie żelfiksu 2:1
Wykonanie:
Owoce umyć, przekroić na pół, pozbawić pestek i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w garnku lub na dużej patelni i gotując na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Dodac żelfix oraz imbir i mieszając gotowac 2 minuty. Następnie dodać cukier i mieszać przez 3 minuty. Gorący dżem przelewać do suchych słoiczków, zakręcać i stawiać do góry dnem. Po ostygnięciu dżemu ustawić słoiczki w ciemnej i chłodnej spiżarni lub w lodówce.
Jesli z imbirem, to juz wiem, ze by mi smakowal :)
OdpowiedzUsuń