sobota, 1 czerwca 2013

Mleczna kanapka


Majowy hit naszej kuchni! Szybkie w wykonaniu, całkiem pożywne, bez tłuszczy i prawie, prawie bez cukru :) Spodoba się najmłodszym, ale też tym całkiem dużym łasuchom. Co najlepsze jego składniki nie zrujnują wiosenno-letniej diety.


Składniki:
Biszkopty:

  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kakao

Masa serowa:

  • 500 g chudego twarogu
  • 1 szklanka chudego mleka
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • słodzik (wg uznania, u mnie ok. 10 ml płynnego)

Wykonanie:

Sposoby wykonania dwóch blatów biszkoptowych są przynajmniej trzy:
  1. Wykonujemy masę z połowy składników - pieczemy pierwszy blat. Następnie powtarzamy czynność dla drugiego blatu.
  2. Wykonujemy masę ze wszystkich składników. Wlewamy połowę masy do formy - pieczemy, a następnie pieczemy drugi blatu.
  3. Wykonujemy masę ze wszystkich składników i pieczemy całość. Gotowy biszkopt nożem, nicią lub innym sprzętem dzielimy na dwa blaty.

Jajka z cukrem ubić na jasną, sztywną masę. Dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i kakao. Masę piec 20 minut w 185 stopniach według wybranego modelu przygotowania 2 blatów biszkoptowych :)

Twaróg zmielić 3-krotnie lub zmiksować na gładką masę w blenderze. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Wymieszać (łyżką lub mikserem) mleko z twarogiem. Dodać słodzik do smaku.

Ostudzony blat biszkoptowy umieścić w formie i zalać masą mleczną. Następnie przykryć drugim blatem biszkoptowym. Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Smacznego!!



2 komentarze:

  1. Bardzo smacznie wygląda,jeszcze nie jadłam takiego ciasta,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...