Majowy hit naszej kuchni! Szybkie w wykonaniu, całkiem pożywne, bez tłuszczy i prawie, prawie bez cukru :) Spodoba się najmłodszym, ale też tym całkiem dużym łasuchom. Co najlepsze jego składniki nie zrujnują wiosenno-letniej diety.
Składniki:
Biszkopty:
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 8 łyżek ciepłej wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek kakao
Masa serowa:
- 500 g chudego twarogu
- 1 szklanka chudego mleka
- 4 łyżeczki żelatyny
- słodzik (wg uznania, u mnie ok. 10 ml płynnego)
Wykonanie:
Sposoby wykonania dwóch blatów biszkoptowych są przynajmniej trzy:
- Wykonujemy masę z połowy składników - pieczemy pierwszy blat. Następnie powtarzamy czynność dla drugiego blatu.
- Wykonujemy masę ze wszystkich składników. Wlewamy połowę masy do formy - pieczemy, a następnie pieczemy drugi blatu.
- Wykonujemy masę ze wszystkich składników i pieczemy całość. Gotowy biszkopt nożem, nicią lub innym sprzętem dzielimy na dwa blaty.
Jajka z cukrem ubić na jasną, sztywną masę. Dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i kakao. Masę piec 20 minut w 185 stopniach według wybranego modelu przygotowania 2 blatów biszkoptowych :)
Twaróg zmielić 3-krotnie lub zmiksować na gładką masę w blenderze. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Wymieszać (łyżką lub mikserem) mleko z twarogiem. Dodać słodzik do smaku.
Ostudzony blat biszkoptowy umieścić w formie i zalać masą mleczną. Następnie przykryć drugim blatem biszkoptowym. Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Smacznego!!
Bardzo smacznie wygląda,jeszcze nie jadłam takiego ciasta,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPowiem tak - wszystkim smakowało :)
Usuń