środa, 1 maja 2013

Szyszki - owsiane ciacha


Szybka i bardzo zdrowa propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Bez nadmiaru tłuszczu i cukrów. Dietetyczne, ale sycące. 
Przydadzą się również na wiosenne pikniki i wycieczki :) Zapakowane w woreczek nie rozlecą się i nie roztopią się.


Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 0,75 szklanki mąki (najlepiej pszennej pełnoziarnistej)
  • 0,5 szklanki płatków orkiszowych (ew. ponownie owsianych)
  • 0,5 szklanki otrąb (najlepiej żytnich)
  • 0,3 szklanki ksylitolu (ew. 0,5 szklanki cukru)
  • 1 jajko
  • 0,3 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów lub migdałów
  • 0,5 szklanki suszonych owoców (rodzynek, żurawiny, owoców goji)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu


Wykonanie:
Do wykonania ciasta warto założyć jednorazowe rękawiczki  - dzięki temu ciasto nie przywiera do rąk.

Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Mieszamy dłońmi ciasto, próbując uzyskać spójną konsystencję. Odrywać po kawałku ciasta i rolować między dłońmi na kształt szyszek. Tak przygotowane ciastka układać na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.

Piec 15 minut w piekarniku nagranym do 175 stopni . Po przestudzeniu przechowywać w puszce lub szczelnym pojemniku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...