Szybka i bardzo zdrowa propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Bez nadmiaru tłuszczu i cukrów. Dietetyczne, ale sycące.
Przydadzą się również na wiosenne pikniki i wycieczki :) Zapakowane w woreczek nie rozlecą się i nie roztopią się.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 0,75 szklanki mąki (najlepiej pszennej pełnoziarnistej)
- 0,5 szklanki płatków orkiszowych (ew. ponownie owsianych)
- 0,5 szklanki otrąb (najlepiej żytnich)
- 0,3 szklanki ksylitolu (ew. 0,5 szklanki cukru)
- 1 jajko
- 0,3 szklanki oleju
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów lub migdałów
- 0,5 szklanki suszonych owoców (rodzynek, żurawiny, owoców goji)
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Do wykonania ciasta warto założyć jednorazowe rękawiczki - dzięki temu ciasto nie przywiera do rąk.
Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Mieszamy dłońmi ciasto, próbując uzyskać spójną konsystencję. Odrywać po kawałku ciasta i rolować między dłońmi na kształt szyszek. Tak przygotowane ciastka układać na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
Piec 15 minut w piekarniku nagranym do 175 stopni . Po przestudzeniu przechowywać w puszce lub szczelnym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz