wtorek, 14 maja 2013

Słodkie placuszki z ricottą

Szybciutkie w wykonaniu - czyli moje ulubione. W sam raz na nagłą potrzebę konsumpcji deseru. Przypadną do gustu każdemu placuszko-naleśniko-gofro żercy :) Moje ulubione przygotowuję z czekoladowymi kuleczkami (takimi do deserów i wypieków)

Składniki:
(ok. 15 sztuk)
  • 250 g sera ricotta
  • 120 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy
  • słodkie dodatki np.: skórka pomarańczowa, siekana czekolada, rodzynki




Wykonanie:

Białka z jajek ubić na sztywno w wysokim naczyniu.

W dużej misce zmiksować: ricottę, mleko, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i oliwę. Łyżką dodać białka i ewentualne dodatki - delikatnie wymieszać.

Rozgrzać teflonową patelnię i nakładać łyżką porcje ciasta (przy pierwszej partii placuszków można smażyć na odrobinie tłuszczu). Gdy się zarumienią, obrócić i usmażyć z drugiej strony.

Podawać z ulubionymi słodkimi dodatkami - PYCHA!!


4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie placuszki, pysznie się prezentują :>
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. są takie delikatne, po prostu idealne ;) pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  3. Placki i naleśniki na słodko to jedne z moich ulubionych deserów :). Z pewnością wypróbuję powyższy przepis. Ciasto na naleśniki i placki robię stosując się do wskazówek podanych na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Dzięki nim ciasto zawsze mi się udaje. Przy przygotowywaniu ciasta warto jest pamiętać przede wszystkim o kolejności mieszania składników oraz typie mąki, która jest jednym z głównych składników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli chodzi o same ciasto, to ja wyrabiam je za pomocą specjalnego miksera, który kupiłam nie dawno na https://duka.com/pl/agd/miksery. Dzięki mikserowi ciasto ma zawsze idealną, gładką konsystencję. Jego przygotowanie jest też bardzo łatwe i szybkie. Wcześniej przyrządzenie naleśników zajmowało mi zawsze sporo czasu.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...