Szybciutkie w wykonaniu - czyli moje ulubione. W sam raz na nagłą potrzebę konsumpcji deseru. Przypadną do gustu każdemu placuszko-naleśniko-gofro żercy :) Moje ulubione przygotowuję z czekoladowymi kuleczkami (takimi do deserów i wypieków)
Składniki:
(ok. 15 sztuk)
- 250 g sera ricotta
- 120 ml mleka
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy
- słodkie dodatki np.: skórka pomarańczowa, siekana czekolada, rodzynki
Wykonanie:
Białka z jajek ubić na sztywno w wysokim naczyniu.
W dużej misce zmiksować: ricottę, mleko, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i oliwę. Łyżką dodać białka i ewentualne dodatki - delikatnie wymieszać.
Rozgrzać teflonową patelnię i nakładać łyżką porcje ciasta (przy pierwszej partii placuszków można smażyć na odrobinie tłuszczu). Gdy się zarumienią, obrócić i usmażyć z drugiej strony.
Podawać z ulubionymi słodkimi dodatkami - PYCHA!!
Uwielbiam takie placuszki, pysznie się prezentują :>
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
są takie delikatne, po prostu idealne ;) pychotka !
OdpowiedzUsuńPlacki i naleśniki na słodko to jedne z moich ulubionych deserów :). Z pewnością wypróbuję powyższy przepis. Ciasto na naleśniki i placki robię stosując się do wskazówek podanych na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Dzięki nim ciasto zawsze mi się udaje. Przy przygotowywaniu ciasta warto jest pamiętać przede wszystkim o kolejności mieszania składników oraz typie mąki, która jest jednym z głównych składników.
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o same ciasto, to ja wyrabiam je za pomocą specjalnego miksera, który kupiłam nie dawno na https://duka.com/pl/agd/miksery. Dzięki mikserowi ciasto ma zawsze idealną, gładką konsystencję. Jego przygotowanie jest też bardzo łatwe i szybkie. Wcześniej przyrządzenie naleśników zajmowało mi zawsze sporo czasu.
Usuń