wtorek, 14 maja 2013

Jajka faszerowane pastą z łososia


Raz, dwa i gotowe. Na pyszne niedzielne śniadanko lub przyjęcie na trawie. Wytrawne, a bardzo proste. Przypadną Wam do gustu jeśli lubicie jajka i wędzonego łososia.

Składniki:

  • 5 jaj
  • 50 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki majonezu
  • świeży lub suszony koperek, sól, pieprz (do smaku, według upodobań)

Wykonanie:

Jeśli mamy odpowiedni sprzęt umyte jajka przed gotowaniem nakłuć (aby nie popękały). W garnku zagotować wodę i łyżką "wodować" po kolei jajka. Gotować bez przykrycia dokładnie 10 minut (będę już ugotowane na twardo, a nie zdąży się pojawić niebiesko-siny nalot wokół żółtka).

Przestudzone jaja obrać i pokroić wzdłuż na połówki. Wyjąć żółtka i przełożyć je do blendera. Zmiksować je z łososiem, majonezem i przyprawami. Tak przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować białka. Ewentualnie masę nakładać za pomocą 2 łyżeczek.

Podawać od razu lub do momentu podania przechowywać w lodówce. Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...