niedziela, 28 kwietnia 2013

Sałata z serem pleśniowym i gruszkami

Bardzo oryginalna, wytrawna sałata. Sprawdzi się jako lekki lunch, ale też jako kolacja w towarzystwie wytrawnego czerwonego wina. Nam bardzo zasmakowała :)

Składniki:
(składniki na 4 porcje)

  • pół bagietki
  • 2 gruszki
  • opakowanie rukoli
  • 120-150 g sera pleśniowego (najlepiej niebieskiego)
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 0,25 szklanki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz



Wykonanie:

Rukolę umyć i osuszyć  Bagietkę pokroić kostkę i przez pięć minut podpiekać w piekarniku, ale stanie się chrupiąca. Gruszkę pokroić w plastry, ser pokruszyć. Oliwę wymieszać z sokiem cytryny, szczyptą soli i ok. ćwiartki łyżeczki pieprzu.

Na talerze układać: rukolę, grzanki, gruszki, orzechy i ser. Całość polać sosem i od razu podawać.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...