niedziela, 10 lutego 2013

Arroz de marisco - ryż z owocami morza


Arroz de marisco to portugalskie danie łączące prostotę pysznych składników w wysmakowaną kompozycję. Pierwszy raz zjadłam to danie 5 lat temu przyrządzone przez portugalskich przyjaciół. Od tego czasu regularnie powracam do poznanego wówczas przepisu. Wyśmienity pomysł na romantyczną kolację z kieliszkiem czerwonego półwytrawnego lub białego wytrawnego wina. 



Składniki:

  • 1 szklanka ryżu (najlepiej basmati lub brązowy)
  • 1 opakowanie paluszków krabowych (ok. 200-250 g)
  • 1 opakowanie mieszanki owoców morza (ok. 250 g) - mrożoną wcześniej rozmrozić
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (np. Pudliszki)
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz, ostra papryka do smaku (u mnie: płaska łyżeczka soli, 2 łyżeczki pieprzu i łyżeczka papryki)


Wykonanie:

Owoce morza opłukać na sicie, z paluszków krabowych usunąć folię i poprzekrawać na pół. Ryż przepłukać na sicie i wsypać do dużego garnka. Zalać 2 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu, pilnując aby nie przywarł. 

Gdy ryż będzie półtwardy dodać do niego puszkę pomidorów, wyciśnięte ząbki czosnku, przyprawy i oliwę. Wymieszać i dalej gotować. Na chwilę przed końcem dodać owoce morza, paluszki krabowe i wino. Dokładnie wymieszać i gotować ok. 4 minuty. Zdjąć garnek z ognia i pod przykryciem pozostawić na chwilę (ok. 5-10 minut), aby wyostrzyły się smaki dania. 

Podawać posypane oregano lub pietruszką. Smacznego!




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...