Arroz de marisco to portugalskie danie łączące prostotę pysznych składników w wysmakowaną kompozycję. Pierwszy raz zjadłam to danie 5 lat temu przyrządzone przez portugalskich przyjaciół. Od tego czasu regularnie powracam do poznanego wówczas przepisu. Wyśmienity pomysł na romantyczną kolację z kieliszkiem czerwonego półwytrawnego lub białego wytrawnego wina.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu (najlepiej basmati lub brązowy)
- 1 opakowanie paluszków krabowych (ok. 200-250 g)
- 1 opakowanie mieszanki owoców morza (ok. 250 g) - mrożoną wcześniej rozmrozić
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (np. Pudliszki)
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz, ostra papryka do smaku (u mnie: płaska łyżeczka soli, 2 łyżeczki pieprzu i łyżeczka papryki)
Wykonanie:
Owoce morza opłukać na sicie, z paluszków krabowych usunąć folię i poprzekrawać na pół. Ryż przepłukać na sicie i wsypać do dużego garnka. Zalać 2 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu, pilnując aby nie przywarł.
Gdy ryż będzie półtwardy dodać do niego puszkę pomidorów, wyciśnięte ząbki czosnku, przyprawy i oliwę. Wymieszać i dalej gotować. Na chwilę przed końcem dodać owoce morza, paluszki krabowe i wino. Dokładnie wymieszać i gotować ok. 4 minuty. Zdjąć garnek z ognia i pod przykryciem pozostawić na chwilę (ok. 5-10 minut), aby wyostrzyły się smaki dania.
Podawać posypane oregano lub pietruszką. Smacznego!
Prosimy o kolejne przepisy :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie - jest na pewno bardzo smaczne! Sama, ubóstwiam owoce morza. Zawsze staram się kupować je naprawdę dobrej jakości - w szczególności ryby. Szukając porządnego łososia, natknęłam się na ofertę marki https://mowisalmon.pl/produkty/ - jakie jest Wasze zdanie na jej temat?
OdpowiedzUsuńwspaniały wpis!
OdpowiedzUsuńFascynujący wpis. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu kompozycje smakowe.
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń