niedziela, 10 lutego 2013

Sałatka z pomarańczą

Zimowa propozycja na zdrową, lekka i co ważne niemajonezową sałatkę. Wykonanie zajmuje chwilkę, smaki doskonale się komponują. U nas zagościła na stałe. 


Składniki:

(na 3-4 porcje)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 350 g)
  • 1 duża lub 2 małe pomarańcze
  • opakowanie selera naciowego (ok. 400 g)
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 3 łyżki musztardy (najlepiej dijon)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego


Wykonanie:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć (na suchej teflonowej patelni lub z bardzo małą ilością oliwy). Pomarańcze obrać ze skóry, podzielić na cząstki, obrać z błonek i pokroić na mniejsze kawałki. Seler pokroić z kostkę. 
W kubeczku wymieszać składniki na sos. Musztardę wymieszać z octem, a następnie cały czas mieszając dolewać oliwę, aż powstanie jednolity sos.
Na talerze na których będzie podana sałatka wsypać kolejno: seler, pierś z kurczaka, orzeszki, pomarańcze. Można również dodać łyżkę rodzynek. Każdą z porcji polać sosem musztardowym.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...