Już wiem, że ten chleb będzie często gościć na naszym stole!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml wody
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 5-7 sztuk posiekanych suszonych pomidorów (z zalewy lub suchych*)
- 1 łyżka oliwy (jeśli dajemy suche pomidory - wówczas 3 łyżki)
- 2 łyżki suszonej bazylii (lub ok. 5 łyżek posiekanej świeżej bazylii)
* Suszone pomidory występują pod różną postacią, bądź w zalewie z oleju słonecznikowego i z oliwy lub suszone i zapakowane w foliową torebkę (jak rodzynki :). Moim zdaniem do chleba lepsze są te drugie. W kwestii zakupów pomidory w zalewie polecam z Lidla (tanie i bardzo smaczne), zaś "suche" z Rossmana (na regale ze zdrową żywnością).
Wykonanie:
W misie automatu umieścić kolejno: wodę, oliwę, mąkę, sól i drożdże. Zamocować misę i włączyć program podstawowy na chleb o wadze 1 kg i średnim poziomie wypieczenia. W czasie ostatniego wyrabiana do ciasta dodać posiekane pomidory i bazylię.
Przed rozpoczęciem pieczenia odłączyć na chwilę maszynę od prądu i mokrymi dłońmi wyjąć mieszadła.
Po upieczeniu wyjąć chleb i studzić na metalowej kratce.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz