niedziela, 5 lutego 2012

Chleb jak z Sycylii - pomidory i bazylia

Pyszny i puszysty chleb, który nasuwa mi skojarzenia z gorącą Sycylią. Suszone pomidory nadają niesamowity aromat, pyszny smak i lekko czerwoną barwę. Bazylia jest dopełnieniem dla pomidorów, dzięki niej chleb przypomina włoską margheritę. 
Już wiem, że ten chleb będzie często gościć na naszym stole!


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 5-7 sztuk posiekanych suszonych pomidorów (z zalewy lub suchych*)
  • 1 łyżka oliwy (jeśli dajemy suche pomidory - wówczas 3 łyżki)
  • 2 łyżki suszonej bazylii (lub ok. 5 łyżek posiekanej świeżej bazylii)


* Suszone pomidory występują pod różną postacią, bądź w zalewie z oleju słonecznikowego i z oliwy lub suszone i zapakowane w foliową torebkę (jak rodzynki :). Moim zdaniem do chleba lepsze są te drugie. W kwestii zakupów pomidory w zalewie polecam z Lidla (tanie i bardzo smaczne), zaś "suche" z Rossmana (na regale ze zdrową żywnością).


Wykonanie:

W misie automatu umieścić kolejno: wodę, oliwę, mąkę, sól i drożdże. Zamocować  misę i włączyć  program podstawowy na chleb o wadze 1 kg i średnim poziomie wypieczenia. W czasie ostatniego wyrabiana do ciasta dodać posiekane pomidory i bazylię. 

Przed rozpoczęciem pieczenia odłączyć na chwilę maszynę od prądu i mokrymi dłońmi wyjąć mieszadła.

Po upieczeniu wyjąć chleb i studzić na metalowej kratce.
Smacznego!


Przepis bierze udział w akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...