wtorek, 1 listopada 2011

Rozgrzewająca marchewkowa zupa-krem

Rozgrzewająca, sycąca, prosta w wykonaniu.

Składniki:

  • 600 g marchwi
  • 100 g selera (korzeń)
  • 2 cm korzenia imbiru (ew. 2 łyżeczki sproszkowanego)
  • 3 łyżki masła
  • 2 kostki rosołowe 
  • 1 litr wody 
  • 3 łyżki sera mascarpone
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Wykonanie:
Marchew, seler i imbir obrać i pokroić w talarki/kostkę. Tak przygotowane warzywa podsmarzyć na maśle w dużym garnku. Po ok. 5 minutach duszenia, zalać warzywa bulionem (przyrządzonym z 2 kostek rosołowych i litra wrzątku). Gotować do miękkości warzyw (ok. 6 minut). Do tak przyrządzonej zupy dodać serek mascarpone oraz sól i pieprz. Blenderem zetrzeć całość na gładki krem. Podawać zaraz po przyrządzeniu. Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...