piątek, 11 listopada 2011

Chleb makowy (z automatu)

Doskonały chleb z dodatkiem niebieskiego maku. Puszysty i delikatny. Dobry zarówno ze słodkimi, jak i z ostrymi lub słonymi dodatkami.

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • 250 ml wody
  • 1/4 szklanki maku (ok. 6 kopiastych łyżek)
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Do misy z maszyny wlewany wodę i dodajemy jajko. Następnie wsypujemy mąkę, mak, sól i drożdże. Zamocowujemy misę w maszynie i włączamy program podstawowy na chleb o wadze 1 kg. (Poziom wypieczenia wybieramy w zależności od upodobań). 
Smacznego!



3 komentarze:

  1. Mak w wypiekach to wspaniały dodatek :) Znam chlebki makowe na słodko, ale wytrawny wypiek spotykam po raz pierwszy. Myślisz że klasycznie gniotąc ręcami też wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że nie próbowałam ręcznie ugniatać (oj, maszyna to jednak piekielnie wygodna rzecz), ale ciasto miało bardzo ładną konsystencję, więc mam wrażenie, że ono po prostu musi wyjść także przy tradycyjnym ugniataniu. Wyrastać będzie ok. 1 h, po czym przełożyłabym je do blachy i odstawiła na ok.0,5 h.
    Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mak surowy czy spażony

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...