Składniki:
- 500 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
- 250 ml wody
- 1/4 szklanki maku (ok. 6 kopiastych łyżek)
- 1 jajko
- 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Do misy z maszyny wlewany wodę i dodajemy jajko. Następnie wsypujemy mąkę, mak, sól i drożdże. Zamocowujemy misę w maszynie i włączamy program podstawowy na chleb o wadze 1 kg. (Poziom wypieczenia wybieramy w zależności od upodobań).
Smacznego!
Mak w wypiekach to wspaniały dodatek :) Znam chlebki makowe na słodko, ale wytrawny wypiek spotykam po raz pierwszy. Myślisz że klasycznie gniotąc ręcami też wyjdzie?
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie próbowałam ręcznie ugniatać (oj, maszyna to jednak piekielnie wygodna rzecz), ale ciasto miało bardzo ładną konsystencję, więc mam wrażenie, że ono po prostu musi wyjść także przy tradycyjnym ugniataniu. Wyrastać będzie ok. 1 h, po czym przełożyłabym je do blachy i odstawiła na ok.0,5 h.
OdpowiedzUsuńPowodzenia!
Mak surowy czy spażony
OdpowiedzUsuń