wtorek, 19 lipca 2011

Gwiezdne babeczki

Niby zwykle muffiny, ale przez niebieski krem i żółte gwiazdki, stały się hitem wakacyjnych przyjęć. Ich przygotowanie jest bajecznie proste i bardzo szybkie, przez co nie tracę wakacji na stanie w kuchni :)


Składniki:
Używam sprawdzonego i lekko zmodyfikowanego przepisu z portalu palcelizac.gazeta.pl
(porcja na 12 babeczek)
  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mleka 
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:

  • pół opakowania kremu tortowego waniliowego, np. dr Oetkera 
  • 150 ml zimnego mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • 3-4  krople barwnika spożywczego 

  • gwiazdki do posypania
Barwnik spożywczy kupiłam w sieci Kuchnie Świata, natomiast lukrowe gwiazdki dr Oetkera dostępne są w supermarketach.

Wykonanie:
Składniki na muffiny umieszczamy w dwóch miskach: w jednej suche składniki, a mokre w drugiej. Mieszamy osobno zawartość obu misek, następnie mokre składniki wlewamy do suchych i energicznie mieszamy łyżką. W cieście mogą pozostać drobne grudki, ważne aby ciasto szybko przełożyć do blaszki na muffiny, wyłożonej papilotkami. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut (babeczki będą lekko zarumienione). Muffiny studzić na kratce.

Krem przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu, mieszając najpierw proszek z zimnym mlekiem, następnie dostając masło i barwnik. Gotowy krem przełożyć do szprycownicy i dekorować babeczki (ewentualnie użyć do nakładania kremu dwóch łyżek), całość posypać gwiazdkami. Do chwili podania przechowywać w lodówce.

Muffinkowo 2011

2 komentarze:

  1. Piękności! Chodzi ostatnio za mnie muffinkowo - cupcakesowe wariacje. Jak nic muszę w końcu nabyć barwniki.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...