Składniki:
Używam sprawdzonego i lekko zmodyfikowanego przepisu z portalu palcelizac.gazeta.pl
(porcja na 12 babeczek)
- 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki cukru
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
- pół opakowania kremu tortowego waniliowego, np. dr Oetkera
- 150 ml zimnego mleka
- 50 g miękkiego masła
- 3-4 krople barwnika spożywczego
- gwiazdki do posypania
Barwnik spożywczy kupiłam w sieci Kuchnie Świata, natomiast lukrowe gwiazdki dr Oetkera dostępne są w supermarketach.
Wykonanie:
Składniki na muffiny umieszczamy w dwóch miskach: w jednej suche składniki, a mokre w drugiej. Mieszamy osobno zawartość obu misek, następnie mokre składniki wlewamy do suchych i energicznie mieszamy łyżką. W cieście mogą pozostać drobne grudki, ważne aby ciasto szybko przełożyć do blaszki na muffiny, wyłożonej papilotkami. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut (babeczki będą lekko zarumienione). Muffiny studzić na kratce.
Krem przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu, mieszając najpierw proszek z zimnym mlekiem, następnie dostając masło i barwnik. Gotowy krem przełożyć do szprycownicy i dekorować babeczki (ewentualnie użyć do nakładania kremu dwóch łyżek), całość posypać gwiazdkami. Do chwili podania przechowywać w lodówce.
Piękności! Chodzi ostatnio za mnie muffinkowo - cupcakesowe wariacje. Jak nic muszę w końcu nabyć barwniki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
Wyglądają uroczo!
OdpowiedzUsuń