Składniki:
- 300-350 g mięsa wieprzowego (łopatki, szynki lub schabu)
- 2 woreczki dowolnego rodzaju ryżu
- 1 czerwona papryka
- 0,5 puszki kukurydzy
- 0,5 puszki pędów bambusa
- 0,5 puszki kiełków fasoli mung
- 5 łyżek oliwy
- 1,5 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- *dla lubiących ostre smaki 1/8-1/4 łyżeczki chilli
Wykonanie:
Ugotować ryż w woreczkach zgodnie z zaleceniami producenta. Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę. Oczyścić paprykę z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Odsączyć pędy, kiełki i kukurydzę na sicie.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzać 5 łyżek oliwy i usmażyć mięso do miękkości często mieszając. Dodać paprykę i smażyć przez 3 minuty. Następnie dodać warzywa, ryż i przyprawy. Cały czas mieszając smażyć jeszcze ok. 3-4 minut.
Gdy ryż zacznie delikatnie przywierać do patelni to znak, że danie jest już gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz