niedziela, 19 czerwca 2011

Ryż smażony z curry

Podróże kształcą, również kulinarnie. Po powrocie z Chin kuchenna szafka wzbogaciła się o nieznane dotąd przyprawy, suszone grzyby, owoce i algi. Cały czas z nimi eksperymentuję. Dodatkowo coraz chętniej używam dostępnych w Polsce azjatyckich dodatków. Oto pierwsze, z kilku smacznych dań jakie udało mi się wyczarować, bazując na azjatyckiej kuchni. 


Składniki:

  • 300-350 g mięsa wieprzowego (łopatki, szynki lub schabu)
  • 2 woreczki dowolnego rodzaju ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 0,5 puszki pędów bambusa
  • 0,5 puszki kiełków fasoli mung
  • 5 łyżek oliwy
PRZYPRAWY:
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • *dla lubiących ostre smaki 1/8-1/4 łyżeczki chilli 
Wykonanie:

Ugotować ryż w woreczkach zgodnie z zaleceniami producenta. Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę. Oczyścić paprykę z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Odsączyć pędy, kiełki i kukurydzę na sicie. 

Na dużej patelni lub w woku rozgrzać 5 łyżek oliwy i usmażyć mięso do miękkości często mieszając. Dodać paprykę i smażyć przez 3 minuty. Następnie dodać warzywa, ryż i przyprawy. Cały czas mieszając smażyć jeszcze ok. 3-4 minut.

Gdy ryż zacznie delikatnie przywierać do patelni to znak, że danie jest już gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...