Składniki:
- 500 g mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka letniego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 50 g sera typu feta
- 15 czarnych oliwek
- łyżka bazylii
- łyżka oregano
- łyżeczka soli
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w mleku i wlać do miski z mąką. Dodać jajka i wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować z ciasta placki, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Fetę pokrojoną w kostkę oraz oliwki pocięte w plasterki wciskamy w ciasto. Całość posypujemy ziołami i solą (najlepiej gruboziarnistą).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut (sprawdzamy patyczkiem).
Podajemy letnie. Wspaniale komponuje się z grillowanymi mięsami lub sałatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz