niedziela, 5 czerwca 2011

Pełnoziarnista focaccia

Ostatnio nękają nas upały. Jest duszno i gorąco. Jednak głód i w taką pogodę doskwiera, dlatego stawiam na jedzenie piknikowe, które łatwo spakować i zabrać na kocyk, do parku lub do ogrodu.


Składniki:

  • 500 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 50 g sera typu feta
  • 15 czarnych oliwek
  • łyżka bazylii
  • łyżka oregano
  • łyżeczka soli









Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w mleku i wlać do miski z mąką. Dodać jajka i wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować z ciasta placki, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Fetę pokrojoną w kostkę oraz oliwki pocięte w plasterki wciskamy w ciasto. Całość posypujemy ziołami i solą (najlepiej gruboziarnistą).

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut (sprawdzamy patyczkiem).

Podajemy letnie. Wspaniale komponuje się z grillowanymi mięsami lub sałatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...