środa, 8 czerwca 2011

Brzoskwiniowe, beztłuszczowe ciasto razowe !

Propozycja dla miłośników razowców. Raczej nie sprawdzi się na wystawnym przyjęciu, ale jak najbardziej nada się na zdrowe śniadanie czy lekką przekąskę.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki razowe
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (ew. zwykłej pszennej)
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka słodziku w płynie
  • 200 ml musu z brzoskwiń*
*mus uzyskamy rozdrabniając blenderem pół puszki brzoskwiń (bez syropu) lub 3 świeże brzoskwinie.


Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy. Ciasto przelewamy do blachy (mała tortownica lub keksówka), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni (do suchego patyczka).


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...