Składniki:
- 5 ćwiartek kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- łyżka sosu ciemnego sojowego
- łyżka miodu
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka imbiru
Wykonanie:
Mięso obrać ze skóry, obciąć kupry i dokładnie umyć. Pozostawić do wysuszenia.
Międzyczasie w dużej misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Ułożyć w misce ćwiartki i natrzeć je przygotowanym sosem. Miskę przykryć folią aluminiową i wstawić na minimum 3 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ułożyć mięso na blasze (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia- unikniemy szorowania blachy). Piec ok. 30 minut od czasu do czasu przewracając ćwiartki i polewając je delikatnie pozostałą częścią marynaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz