czwartek, 9 czerwca 2011

Kurczak w marynacie miodowo-imbirowej

W proteście przeciw "cudom z torebki" przepis na prościutką domową marynatę.

Składniki:

  • 5 ćwiartek kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka sosu ciemnego sojowego
  • łyżka miodu
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka imbiru



Wykonanie:

Mięso obrać ze skóry, obciąć kupry i dokładnie umyć. Pozostawić do wysuszenia.

Międzyczasie w dużej misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Ułożyć w misce ćwiartki i natrzeć je przygotowanym sosem. Miskę przykryć folią aluminiową i wstawić na minimum 3 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ułożyć mięso na blasze (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia- unikniemy szorowania blachy). Piec ok. 30 minut od czasu do czasu przewracając ćwiartki i polewając je delikatnie pozostałą częścią marynaty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...