poniedziałek, 30 maja 2011

Bułeczki bakaliowe

W jednej z sieci warszawskich piekarni sprzedają bułeczki bakaliowe. Jestem ich fanką. Jednak, gdy ostatnio ich cena urosła do zawrotnej wysokości postanowiłam zmierzyć się  i z tym  wypiekiem. Było kilka prób, ale efekt końcowy jest znakomity. Oto bułeczki, które pokochacie. Pyszne na śniadanie, z dżemem lub masłem. Albo po prostu: same!


Składniki:

  • 500 g mąki pełnoziarnistej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki maku
  • 3/4 szklanki bakalii (u mnie: posiekane orzechy, suszone morele i śliwki, ziarna słonecznika, rodzynki i żurawina)
  • otręby (u mnie owsiane) do posypania bułeczek

Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do miski. W szklance mleka rozpuszczamy drożdże i wlewamy mieszankę do mąki. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy. Ciasto będzie miało luźną konsystencję. Zostawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę (powinno podwoić objętość). 
Następnie formujemy bułeczki, posypując je otrębami. Uformowane kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 min. Po tym czasie wstawiamy do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni. 
Pieczemy ok. 20 minut (sprawdzamy patyczkiem środek bułeczek).

Voilà, gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...