czwartek, 19 maja 2011

Najszybsza zupa pomidorowa

Są dni kiedy nie ma czasu na długie gotowanie. Jednym z rozwiązań jest wówczas szybka i zdrowa zupa. Może się skusicie zamiast fast-fooda?

Składniki:

  • 1 litr soku pomidorowego
  • paczka mrożonej zupy pieczarkowej
  • 0,5 litra wody
  • ok. 200 ml jogurtu naturalnego
Przyprawy:
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • łyżeczka suszonego lub świeżego koperku
  • łyżeczka suszonej lub świeżej natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 kostki bulionu cielęcego


Wykonanie:

Anielsko proste! Wszystkie składniki, oprócz jogurtu, wlewamy/wsypujemy do garnka. Gotujemy do miękkości warzyw. Następnie wlewamy do miseczki jogurt, dolewając do niego pół chochli zupy, mieszamy. Dolewamy kolejną chochlę i znów mieszamy. (W ten sposób "hartujemy" jogurt, aby się nie ściął w zupie.). Wlewamy jogurt do garnka z zupą i mieszamy.

Zupa gotowa. Podajemy na stół :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...