czwartek, 19 maja 2011

Błyskawiczny krem z brokułów

Brak czasu na gotowanie? Nie, nie dzwonimy po pizzę... Są lepsze, zdrowsze rozwiązania. Zawsze warto mieć w zamrażarce worek z brokułami. A wówczas wystarczy 15 minut. Szybko, prawda? :)


Składniki:
  • 1 litr wody
  • 500 g świeżych brokułów lub 400 g mrożonych*
Przyprawy:
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • łyżeczka masła
  • kostka bulionu wołowego
  • łyżka sosu sojowego
* różnica w wadze wynika z faktu, że ze świeżego brokuła będziemy musieli odciąć łodygę.

Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy różyczki brokułów oraz wsypujemy przyprawy. Gotujemy do miękkości, po czym za pomocą blendera miksujemy zupę na gładki krem. 

Proponuję podawać posypane prażonym ziarnem słonecznika, startym parmezanem lub pokruszonym serem pleśniowym. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...