sobota, 14 maja 2011

Drożdżowe bułeczki

Pyszne bułeczki z pełnoziarnistej mąki, nadziewane ulubioną konfiturą i pachnące na cały dom.
Uwaga: znikają w mgnieniu oka.

Składniki:
(porcja na ok. 20 bułeczek)

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka słodziku w płynie
  • 150 g masła
  • ok. 3/4 słoiczka ulubionej konfitury (polecam porzeczkową)


Wykonanie:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, rozkruszone drożdże, wbijamy jajka, wlewany słodzik i mleko. Masło jeśli jest miękkie dodajemy bezpośrednio do pozostałych składników, jeśli jest twarde, to wcześniej roztapiamy i lekko przestudzone wlewamy do miski z pozostałymi składnikami.

Całość wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli po chwili wyrabiania konsystencja pozostaje dość luźna, podsypujemy ciasto mąką. Wyrobione ciasto w ciepłym miejscu pozostawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta formujemy małe okręgi. Można to wykonać ręką rozgniatając kawałek ciasta pomiędzy dłońmi lub rozwałkować ciasto i wyciskać okręgi szklanką. Na środku każdego kawałka ciasta kładziemy łyżeczkę konfitury, a następnie zlepiamy ciasto jak pieróg. Zlepioną cześć podwijamy pod spód, tak że kształtem ciasto zaczyna przypominać podłużną bułeczkę, a jednocześnie zapobiegamy rozklejeniu się bułeczki.

Uformowane bułeczki ułożyć w odstępach na blasze obłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec ok. 20 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...