czwartek, 26 maja 2011

Lekkie drożdżówki

Pogoda dopisuje i zachęca do pikników, rowerowych wycieczek i dłuuugich spacerów. Na takich wyprawach nie może zabraknąć drożdżówek, szczególnie z pełnoziarnistej mąki, delikatnie słodkich, bez zbędnych kruszonek czy lukrów! W końcu lato tuż tuż :)


Składniki: 
  • ciasto takie jak w tym przepisie 
  • puszka brzoskwinie
  • 1 budyń śmietankowy
  • 400 ml mleka
  • 6 pastylek słodzika

Wykonanie:
Ciasto przygotować wg przepisu. Z wyrośniętego ciasta formować placuszki z wgłębieniem w środku i rantem po bokach. Przygotować budyń z 400 ml mleka i słodzikami (słodziki dodajemy do ciepłego mleka). Lekko ostudzony budyń nakładać na ciasto, chwilę później położyć ćwiartkę lub połówkę brzoskwini (zależnie od jej wielkości). Całość odstawić na kwadrans i po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...