poniedziałek, 2 maja 2011

Ciasto na pizzę (z mąką graham) - bez wyrastania!

Porcja na dużą blachę pizzy. Uwaga: Nawet jeśli ta porcja jest dla Was za duża, proponuję zamrożenie pozostałej części gotowej pizzy, co w awaryjnych sytuacjach sprawdza się jako szybki obiad lub kolacja.

Składniki:

Upieczona pizza
  • 2 szklanki mąki typu graham (ew. zwykła pszenna)
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 jajka
  • 100 g świeżych drożdży (zazwyczaj to cała kostka) 
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli


Wykonanie:

Do miski wsypać kolejno: mąki, rozkruszone drożdże, cukier, sól. Wlewamy mleko i olej. Całość zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto nie wymaga wyrastania! 
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować ciasto na całą jej powierzchnię - jeśli lubicie pizzę o grubym spodzie lub przygotować dwie blachy i rozwałkować ciasto na dwa okrągłe placki - jeśli lubicie cienkie ciasto.

Tak przygotowane ciasto do pizzy można wysmarować przecierem pomidorowym lub innym sosem oraz posypać ulubionymi składnikami (np. pieczarki, szynka, krewetki, ananas, papryka, kukurydza). Całość posypać serem i ulubionymi przyprawami (np. bazylia, oregano, słodka papryka).

Piec na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 200 stopni do momentu roztopienia się sera i delikatnego zarumienia się ciasta - ok. 15 minut.


Pizza przed upieczeniem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...