Składniki:
(na 7-8 małych porcji lub 1 słoiczek)
- 250 gram gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 1 łyżka słodziku w płynie
- 50 gram masła
- 4 łyżki wody
Wykonanie:
Jajka o temperaturze pokojowej sparzyć we wrzątku (pokojowa temperatura zapobiegnie popękaniu skorupek, co może się zdarzyć, jeśli jajka będą wyjęte prosto z lodówki). Żółtka wlewamy do małego garnka, białka do wysokiego naczynia. Do żółtek dodajemy słodzik i wodę, następnie miksujemy na jednolitą masę.
Kolejnym krokiem jest umieszczenie małego garnka nad większym garnkiem z gotującą się wodą. Najlepiej zaczepić uszy rondelka o brzegi dużego garnka. W ten sposób będziemy gotować na parze. Do masy z żółtkami dodajemy masło i połamaną na kostki czekoladę, całość ciągle mieszając do uzyskania jednolitej masy. Wówczas jest też moment na spróbowanie mieszanki i ewentualne dosłodzenie, jeśli uznamy, że preferujemy słodszą wersję. Zdejmujemy garnek znad pary.
Przygotowane wcześniej biała ubijamy na sztywno. Następnie miksujemy przez 2 minuty w garnku masę czekoladową. Przy pomocy łyżki stopniowo dodajemy biała do czekolady. Delikatnie mieszamy i przelewamy powstałą masę do miseczek/filiżanek/kieliszków lub słoiczka.
Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin przed planowanym podaniem. W lodówce tak przygotowaną nutellę trzymamy do 5 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz