Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- opakowanie budyniu waniliowego na 0,5 litra mleka
- 400 ml mleka
- 6 pastylek słodziku
- łyżeczka masła
- cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Ciasto francuskie wyjąć z opakowania i rozłożyć całe na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto piec na złoty kolor zgodnie z zaleceniami producenta zamieszczonymi na opakowaniu (zazwyczaj będzie to ok. 15 min w 200 stopniach). Upieczone ciasto pozostawić do przestygnięcia.
W rondelku przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 400 ml, a cukier zastępując słodzikiem. Dodać łyżeczkę masła do gotującego się budyniu. Gotowy odstawić z ognia od czasu do czasu mieszając, aby nie powstał kożuch.
Upieczone ciasto francuskie pokroić na 2 płaty. Na pierwszy wylać jeszcze ciepły budyń, przykrywając zaraz drugim płatem. Posypać cukrem pudrem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto pokroić na kwadraty i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Bardzo mi się podoba pomysł na szybką kremówkę i mniej kaloryczną:) Skąd tytuł Twojego bloga? Z czymś mi się kojarzy:D Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPomysł na tytuł... oj, długa historia. Głównie chodziło o koncepcję gotowania dla innych, bo jak wiadomo dla samego siebie często gotować się nie chce. A kolacja dla dwóch osób, czy przekąski dla sporej grupy, to i owszem :)
OdpowiedzUsuń