niedziela, 8 maja 2011

Szybka kremówka

Jedno z najszybszych ciast. W sam raz do leniwej, sobotnio-niedzielnej kawy.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • opakowanie budyniu waniliowego na 0,5 litra mleka
  • 400 ml mleka
  • 6 pastylek słodziku
  • łyżeczka masła
  • cukier puder do posypania ciasta


Wykonanie:
Ciasto francuskie wyjąć z opakowania i rozłożyć całe na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto piec na złoty kolor zgodnie z zaleceniami producenta zamieszczonymi na opakowaniu (zazwyczaj będzie to ok. 15 min w 200 stopniach). Upieczone ciasto pozostawić do przestygnięcia.

W rondelku przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 400 ml, a cukier zastępując słodzikiem. Dodać łyżeczkę masła do gotującego się budyniu. Gotowy odstawić z ognia od czasu do czasu mieszając, aby nie powstał kożuch.

Upieczone ciasto francuskie pokroić na 2 płaty. Na pierwszy wylać jeszcze ciepły budyń, przykrywając zaraz drugim płatem. Posypać cukrem pudrem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto pokroić na kwadraty i przechowywać w lodówce.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba pomysł na szybką kremówkę i mniej kaloryczną:) Skąd tytuł Twojego bloga? Z czymś mi się kojarzy:D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł na tytuł... oj, długa historia. Głównie chodziło o koncepcję gotowania dla innych, bo jak wiadomo dla samego siebie często gotować się nie chce. A kolacja dla dwóch osób, czy przekąski dla sporej grupy, to i owszem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...