piątek, 29 kwietnia 2011

Chleb z mąki pełnoziarnistej

Przepis z opakowania mąki pełnoziarnistej Lubella. Zawsze się udaje, jest niezwykle prosty i bardzo smaczny. Polecam!


Dla maszynistów:
Składniki:

(na 1 bochenek)
  • 500 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży (lub czubata łyżeczka suszonych)
  • 350 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Umieścić w misie do pieczenia wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności: woda, sól, mąka, drożdże. Zamocować misę w maszynie i włączyć program pieczenia na chleb razowy, waga 750g. 



Tradycyjne wyrabianie: 
Składniki:

(na 2 duże bochenki)
  • 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 gram świeżych drożdży
  • 2,5 szklanki zimnej wody
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę i sól. W osobnym naczyniu drożdże rozpuszczamy w wodzie, po czym dodajemy do miski z mąką i ugniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Pozostawiamy na minimum 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przygotowujemy dwie foremki keksówki, wysmarowując je tłuszczem i obsypując otrębami/ kaszą manną/ bułką tartą. Do foremek wkładamy uformowane bochenki chleba, pozostawiając je ponownie do wyrośnięcia na minimum 40 minut (ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość). Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 25-30 minut. 

Ważne: Po upieczeniu ciepły chleb przekładamy z foremek na kratkę, aby dokładnie wystygł i nie złapał wilgoci.

1 komentarz:

  1. Wrzuciłam garść słonecznika i siemienia...ahhhh...pyszota!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...