Przepis z opakowania mąki pełnoziarnistej Lubella. Zawsze się udaje, jest niezwykle prosty i bardzo smaczny. Polecam!
Dla maszynistów:
(na 1 bochenek)
- 500 g mąki
- 25 g świeżych drożdży (lub czubata łyżeczka suszonych)
- 350 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Umieścić w misie do pieczenia wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności: woda, sól, mąka, drożdże. Zamocować misę w maszynie i włączyć program pieczenia na chleb razowy, waga 750g.
Tradycyjne wyrabianie:
Składniki:
(na 2 duże bochenki)
- 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki soli
- 50 gram świeżych drożdży
- 2,5 szklanki zimnej wody
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę i sól. W osobnym naczyniu drożdże rozpuszczamy w wodzie, po czym dodajemy do miski z mąką i ugniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Pozostawiamy na minimum 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przygotowujemy dwie foremki keksówki, wysmarowując je tłuszczem i obsypując otrębami/ kaszą manną/ bułką tartą. Do foremek wkładamy uformowane bochenki chleba, pozostawiając je ponownie do wyrośnięcia na minimum 40 minut (ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość). Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 25-30 minut.
Ważne: Po upieczeniu ciepły chleb przekładamy z foremek na kratkę, aby dokładnie wystygł i nie złapał wilgoci.
Wrzuciłam garść słonecznika i siemienia...ahhhh...pyszota!
OdpowiedzUsuń