poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Racuchy razowe

Pomysł na dziś: pyszne i zdrowe racuchy razowe!



Składniki:
(na ok. 25 placuszków)
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 1 szklanka mąki pszennej (np. typ 400, 650)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 50 gram drożdży
  • 2 jajka
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżeczka słodziku w płynie
  • 2 łyżki wódki/ 1 łyżka spirytusu 


Wykonanie: 
Mąki wsypać do miski, dodać jogurt i letnie mleko, pokruszyć na wierzch drożdże. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Po tym czasie do miski wbić jaja, dodać płatki owsiane, słodzik i wódkę/spirytus. Wymieszać na jednolitą masę i pozostawić na minimum 15 minut. Przygotowane ciasto nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem/oliwą.

Racuszki są o tyle wdzięczne, że łatwo się je przygotowuje i nie wymagają smażenia na głębokim tłuszczu - wręcz przeciwnie posiadacze patelni teflonowych mogą pokusić się o beztłuszczowe smażenie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...