Składniki:
(na ok. 25 placuszków)
- 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000)
- 1 szklanka mąki pszennej (np. typ 400, 650)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 50 gram drożdży
- 2 jajka
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżeczka słodziku w płynie
- 2 łyżki wódki/ 1 łyżka spirytusu
Wykonanie:
Mąki wsypać do miski, dodać jogurt i letnie mleko, pokruszyć na wierzch drożdże. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Po tym czasie do miski wbić jaja, dodać płatki owsiane, słodzik i wódkę/spirytus. Wymieszać na jednolitą masę i pozostawić na minimum 15 minut. Przygotowane ciasto nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem/oliwą.
Racuszki są o tyle wdzięczne, że łatwo się je przygotowuje i nie wymagają smażenia na głębokim tłuszczu - wręcz przeciwnie posiadacze patelni teflonowych mogą pokusić się o beztłuszczowe smażenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz