Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki typu graham
- 1 szklanka mąki pszennej
- 150 gram zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
- 0,5 łyżeczki soli
Ważne: blaszka powinna być duża (prostokątna lub tortownica), jeśli natomiast korzystacie z mniejszych blach, wówczas użyjcie połowę porcji na ciasto. Pozostałą cześć można wykorzystać do 3 dni (trzymając w lodówce) lub dłużej (jeśli je zamrozimy).
Farsz:
(Podaję porcję na małą blaszkę)
- 200 ml śmietany 18%
- 3 jajka
- 5 posiekanych i podsmażonych pieczarek
- 1 mała posiekana i podsmażona cebula
- 80 gram startego żółtego sera
- 3-5 plastrów wędliny pokrojonej w kostkę
- przyprawy: pieprz, ostra papryka, sól, bazylia, oregano
Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta, po czym wkładamy je na minimum pół godziny do lodówki.
Po tym czasie rozgniatamy ciasto na blasze lub wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką i przenosimy na blachę, układając je także po bokach. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekamy 10 minut.
Międzyczasie wszystkie składniki z farszu łączymy w misce. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i wlewamy na masę śmietanowo-jajeczną. Zapiekamy do momentu ścięcia się farszu (zależy od użytych składników, ale pieczenie powinno trwać ok. 30 minut.)
Przed podaniem chwilę przestudzić tartę, aby dała się łatwiej pokroić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz