niedziela, 17 kwietnia 2011

Jajeczna tarta z mąki graham

Niedzielny obiad. Jakieś życzenia? Tak, tarta! Ale specjalna z mąki graham. Oto przepis:




Składniki:
Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki typu graham
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 150 gram zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Ważne: blaszka powinna być duża (prostokątna lub tortownica), jeśli natomiast korzystacie z mniejszych blach, wówczas użyjcie połowę porcji na ciasto. Pozostałą cześć można wykorzystać do 3 dni (trzymając w lodówce) lub dłużej (jeśli je zamrozimy). 

Farsz: 
(Podaję porcję na małą blaszkę)
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 5 posiekanych i podsmażonych pieczarek
  • 1 mała posiekana i podsmażona cebula
  • 80 gram startego żółtego sera
  • 3-5 plastrów wędliny pokrojonej w kostkę
  • przyprawy: pieprz, ostra papryka, sól, bazylia, oregano


Wykonanie: 

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta, po czym wkładamy je na minimum pół godziny do lodówki.
Po tym czasie rozgniatamy ciasto na blasze lub wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką i przenosimy na  blachę, układając je także po bokach. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekamy 10 minut.

Międzyczasie wszystkie składniki z farszu łączymy w misce. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i wlewamy na masę śmietanowo-jajeczną. Zapiekamy do momentu ścięcia się farszu (zależy od użytych składników, ale pieczenie powinno trwać ok. 30 minut.)


Przed podaniem chwilę przestudzić tartę, aby dała się łatwiej pokroić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...