niedziela, 30 czerwca 2013

Pączkowe obwarzanki z twarogu

Wychodząc z założenia, że na pączki zawsze pora :) Szczególnie w deszczowe dni, działają świetnie na poprawę humoru.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 500 g twarogu (najlepiej śmietankowego lub półtłustego)
  • 500 g pszennej mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka wódki (lub łyżeczka spirytusu)
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • olej do smażenia (ok. 500 ml)
  • cukier puder


Wykonanie:

Twaróg zmielić w maszynce lub zmiksować w blenderze. Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić dłońmi jednolite ciasto. Na stolnicy, delikatnie obsypanej mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 centymetra. Wykrawać obwarzanki używając małej szklanki do zewnętrznej części okręgu i kieliszka, aby wykroić środek. Pozostałe ciasto znów zagnieść i powtórzyć czynności.

Na szerokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Aby sprawdzić temperaturę zanurzyć w tłuszczu kawałek ciasta, który powinien po chwili być zarumieniony.

Wykrojone obwarzanki kłaść na gorącym tłuszczu i smażyć po obu stronach. Po zdjęciu z patelni kłaść na papierowych ręcznikach, aby oddały nadmiar tłuszczu. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.






1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...