sobota, 29 czerwca 2013

Buchty z czekoladą


Robiliśmy je co weekend, zanim doszliśmy do wniosku, że to już szaleństwo. Idealne na śniadanie, drugie śniadanie czy deser. Mają niesamowitą umiejętność, że same wpadają w ręce :) Najlepsze zaraz po wyjęciu z pieca. Poezja!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mleka
  • 1 tabliczka dobrej jakości mlecznej czekolady


Wykonanie:

Dla maszynistów:
Wszystkie składniki (z wyjątkiem czekolady!), rozpoczynając od mokrych, umieścić w misie. Włączyć tryb zagniatania + wyrastania.

Tradycyjnie:
Mąkę, masło, sól, cukier i drożdże wymieszać dłońmi. Następnie dodać roztrzepane jajka i mleko. Wyrabiać energicznie przez 5 minut. Wyrobione ciasto zostawić w misie, przykrytej ściereczką na ok. 1,5 -2 godzin do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę osypaną mąką. Ciasto rolujemy i dzielimy na 12-15 części. Każdą część rozwałkowujemy i na środku placuszka kładziemy kostkę czekolady. Następnie zlepiamy w kulkę i układamy w foremce. Poszczególne kulki ciasta układamy dość luźno, bo ciasto urośnie. Całość dla lepszego zarumienienia ciasta możemy posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem (ja wolę nie smarować).

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...