piątek, 6 stycznia 2012

Gris halva, wg przepisu Magdy Gessler

Tak, jestem szczęśliwą posiadaczką "Kocham gotować" Magdy Gessler. Książka warta polecenia z uwagi na całą masę prostych, a efektownych dań. Znalazłam w niej również cudowny przepis na słodkie kwadraciki z kaszy manny. 
Deser lekko zmodyfikowałam, podwoiłam porcję i wypróbowałam na Sylwestra. Oj, na pewno nie jednokrotnie zagości on na moim stole podczas karnawału :)


Składniki:
(duża porcja, np.na przyjęcie)

  • 1 litr wody
  • 360 g cukru
  • 250 g masła
  • 2 szklanki kaszy manny

Wykonanie:

Wodę i cukier umieścić w rondlu i gotować przez pół godziny (część wody odparuje, a reszta delikatnie zgęstnieje do konsystencji syropu).

W dużym garnku rozpuścić masło, a następnie dodać kaszę mannę i chwilę podsmażyć (aż kasza wchłonie tłuszcz). Odstawiamy garnek z ognia i do kaszy dolewany gorący syrop. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do dużego żaroodpornego naczynia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie deser chłodzimy.

Lekko ciepły kroimy w małe kwadraciki. Od razu można podawać na stół, choć równie smaczny jest podany na zimno.


6 komentarzy:

  1. ooo. halva domowa!
    kiedyś próbowałam, ale mi nie wyszła xd
    może powtórzę próbę?

    OdpowiedzUsuń
  2. oo super, koniecznie muszę to wypróbować, ostatnio moim ulubionym deserem jest kasza manna z sosem tofee :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam. Przepis naprawdę prościutki, a halva smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawy przepis :) i łatwy i efektowny, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. strasznie mi się to podoba.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...