niedziela, 1 stycznia 2012

Marchwekowo-orzechowe pole

Wyobraźcie sobie ciasto, które jest bardzo zdrowe, beztłuszczowe i niskokaloryczne. Voila! Oto marchewkowiec. 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka maślanki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki słodziku w płynie
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 3 ubite białka
  • 2/3 szklanki suszonych żurawin

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cynamon, sodę. Wlewamy maślankę, mleko i słodzik, a następnie wszystko miksujemy na gładką masę. Do tak przygotoanego ciasta dodajemy startą na małych oczkach marchew oraz posiekane orzechy, dokładnie mieszamy. Na sam koniec do masy dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie łączymy je z masą.

Ciasto przelewamy do blachy (średniej wielkości), wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy suszonymi żurawinami. Pieczemy w 180 st. przez ok. 1 godzinę - do suchego patyczka.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...