Składniki:
- 500 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
- 5 łyżek otrąb owsianych
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 1 czubata łyżeczka drożdży instant
- ew. 1 łyżeczka maku do posypania chleba
W misce automatu umieścić kolejno: mleko, jajka, masło, mąkę, otręby, cukier, sól, drożdże. Miskę zamocować w automacie i włączyć maszynę na program podstawowy (chleb o wadze 1 kg). Po ostatnim mieszaniu, wyłączyć maszynę od prądu i mokrą dłonią wyjąć mieszadła. Wierzch ciasta posypać makiem. Ponownie włączyć maszynę i kontynuować pieczenie.
Po skończeniu pieczenia wyjąć chleb z formy i studzić na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz