niedziela, 16 października 2011

Superpuszysty chleb z automatu /World Bread Day 2011

Kolejna propozycja na szybki chleb z automatu do pieczenia. Puszysty i pyszny. Polecam!


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • 5 łyżek otrąb owsianych
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 czubata łyżeczka drożdży instant
  • ew. 1 łyżeczka maku do posypania chleba




Wykonanie:
W misce automatu umieścić kolejno: mleko, jajka, masło, mąkę, otręby, cukier, sól, drożdże. Miskę zamocować w automacie i włączyć maszynę na program podstawowy (chleb o wadze 1 kg). Po ostatnim mieszaniu, wyłączyć maszynę od prądu i mokrą dłonią wyjąć mieszadła. Wierzch ciasta posypać makiem. Ponownie włączyć maszynę i kontynuować pieczenie.
Po skończeniu pieczenia wyjąć chleb z formy i studzić na kratce.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...