środa, 17 sierpnia 2011

Kulinarna fotorelacja z wakacji

Wakacje spędzone na Krymie: soczyste owoce, dojrzałe warzywa, aromatyczne przyprawy, suszone ryby, bajecznie tanie owoce morza. Dzięki tej podróży, która była kolejnym kulinarnym wyzwaniem, poznałam nowe egzotyczne smaki. 

Przedstawiam kilka "kulinarnych" zdjęć z wyprawy. 

Suszenie owoców na słońcu (dach przydrożnego domu w Jałcie)


Sprzedaż miodu przy drodze (ceny o 2/3 niższe od polskich)

Szurpa i kolejne potrawy przygotowane w barach na górze Aj-Petri

Łagman 
Płow

Słodkości



Pahlava - przypominająca nasze faworki, jednak dużo słodsza i skąpana w miodzie.




Szurpa w kolejnym barze

Targ w Jałcie i stoisko ze świeżo wyciskanym sokiem z granatów


Orzechy włoskie lub laskowe w galaretce z soku z granatu lub winogron, słodzone miodem. 



Zdjęcia absolutnie tego nie oddają, ale krymskie owoce i warzywa wręcz eksplodowały smakiem.

Suszone krewetki jako alternatywa dla chipsów (deptak w Jałcie)

Jeden z wielu sklepów z lokalnymi winami

Wybraliśmy półsłodki Bakczysaraj

Stoisko z przyprawami sprowadzanymi głównie z Azji Środkowej.

4 komentarze:

  1. Zazdroszczę Ci tych wakacji. Marzę o Krymie. Może kiedyś uda mi się tam pojechać a teraz obejrzę jeszcze raz zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Byłam na Krymie i najlepiej wspominam bazary. A płow/pilaw jadłaś?

    OdpowiedzUsuń
  3. jadłam! i właśnie kupiłam wszystkie składniki, aby go jutro przyrządzić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj nie lubię Cię za te zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...