piątek, 10 sierpnia 2012

Kuchnia z rodowodem: potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego

Zeszłotygodniowa podróż do Torunia poskutkowała ciekawą pamiątką, którą chciałam się Wam pochwalić. W sklepiku Muzeum Etnograficznego w Toruniu (Wały Sikorskiego 19) udało mi się kupić wydaną z początkiem sierpnia książkę kucharską. Przepisy do publikacji zebrała etnografka Grażyna Szelągowska. 

Książka wykonana jest przejrzyście i zawiera całą masę ciekawych przepisów. Dla mnie jako wychowanej na Pomorzu, a dziś mieszkającej w Warszawie, większość przepisów była nieznana. Egzotycznie brzmiały takie dania jak: kapłon, spółka, parzybroda, rosopitka czy sodziaki. 

Dla wszystkich kucharek i kucharzy chcących zgłębić tajniki kuchni Kujaw, Kociewia, Borów Tucholskich Pałuk, ziemi chełmińskiej i dobrzyńskiej, polecam książkę Szelągowskiej. Zapewniam przy gotowaniu regionalnych specjałów można mieć tyle samo satysfakcji co przy przygotowywaniu zagranicznych dań :)

























Wpis dołączam akcji "Kuchnia Regionalna". Choć nie zamieszczam żadnego przepisu z książki (nie miałam jeszcze czasu ich wypróbować), chciałam się podzielić z Wami informacją o ciekawej publikacji :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...