Sezon truskawkowy rozpoczęty. Oprócz tradycyjnych koktajli, musów i biszkoptów z truskawkami, w ten weekend postanowiłam stworzyć pewną alternatywę dla wody czy kartonowych soków. Oto kompot truskawkowo-jabłkowy. Robi się go kwadrans, wiemy z czego się składa i smakuje naprawdę dobrze :)
Składniki:
- 0,5 kg truskawek
- 1 duże jabłko
- 1,5 litra wody
- 3 łyżki słodzika w płynie (lub 0,5 szklanki cukru)
Wykonanie:
Truskawki umyć i odszypułkować, jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Owoce przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować od uzyskania wrzenia przez 5 minut. Wsypać cukier lub dodać słodzik i wymieszać. Podawać ostudzony z listkami mięty lub melisy. W upały można kompot przygotować z mniejszej ilości wody i do ostudzonego napoju dodać kostki lodu.
Smacznego!
i jeszcze miętka by się przydała :0
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń