sobota, 2 czerwca 2012

Kompot truskawkowo-jabłkowy

Sezon truskawkowy rozpoczęty. Oprócz tradycyjnych koktajli, musów i biszkoptów z truskawkami, w ten weekend postanowiłam stworzyć pewną alternatywę dla wody czy kartonowych soków. Oto kompot truskawkowo-jabłkowy. Robi się go kwadrans, wiemy z czego się składa i smakuje naprawdę dobrze :)


Składniki:
  • 0,5 kg truskawek
  • 1 duże jabłko
  • 1,5 litra wody
  • 3 łyżki słodzika w płynie (lub 0,5 szklanki cukru)

Wykonanie:

Truskawki umyć i odszypułkować, jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Owoce przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować od uzyskania wrzenia przez 5 minut. Wsypać cukier lub dodać słodzik i wymieszać. Podawać ostudzony z listkami mięty lub melisy. W upały można kompot przygotować z mniejszej ilości wody i do ostudzonego napoju dodać kostki lodu.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. i jeszcze miętka by się przydała :0
    pozdrawiam,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...