sobota, 10 grudnia 2011

Krem z pora

Szybka i wykwintna zupa. Oczaruje Was pięknym kolorem, jeśli dodacie tylko zielone części pora. Doskonała w towarzystwie klopsików i parmezanu.

Składniki:

  • 1 por (lub tylko zielone części z 2 porów)
  • 1,2 l wody
  • 2 kostki bulionowe
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Por pokroić na drobne paseczki i podsmażyć w garnku na łyżce masła. Podsmażać ok. 4 minut cały czas mieszając. Po tym czasie, do garnka wlać 1,2 litra wrzącej wody i dodać kostki bulionowe. Całość gotować ok. 15 minut. Po tym czasie rozdrabniamy zupę blenderem pory na gładki krem. Doprawiamy do smaku pierzem i solą.
Smacznego!



Gorącą zupę najlepiej podawać z małymi klopsami z mięsa mielonego lub posypaną tartym parmezanem.

3 komentarze:

  1. kremowe zupy.. najpyszniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię porową, ale ja zagęszczam ją jeszcze ziemniakami - jest cudnie kremowa wtedy.

    http://polkazprzyprawami.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Z ziemniakami też na pewno pyszna! I bardziej sycąca. Moja to taki wstęp do dania głównego :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...