niedziela, 27 listopada 2011

Romantyczne danie: Owoce morza w białym winie

Pyszna propozycja na weekendową kolację. 

Składniki:
(składniki na 2 duże porcje)
  • 250 g ulubionych owoców morza (lub gotowa mieszanka)
  • 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g)
  • 120 ml śmietany 30%
  • 100 ml białego wina
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki świeżej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
ORAZ:
200-300 g ulubionego makaronu ugotowanego al dente (do tego dania polecam makaron typu tagliatelle) 

Wykonanie:
Owoce morza opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzać masło. Przez 2 minuty delikatnie obsmażać owoce morza oraz rozgniecione lub posiekane ząbki czosnku. Cały czas mieszać. Po tym czasie na patelnię wlać wino i pomidory z puszki. Całość dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut. (Międzyczasie warto zacząć gotować makaron)

Danie na patelni przyprawiamy według uznania dodając sól i pieprz. Na koniec do owoców morza dodajemy śmietanę kremówkę oraz natkę pietruszki. Delikatnie mieszamy. Na talerza nakładamy gorący makaron, a następnie układamy odpowiednią porcję owoców morza. 

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Świetna propozycja. Moja lepsza Połowa byłaby zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Owoce morza to doskonaly afrodyzjak!

    OdpowiedzUsuń
  3. owoce morza dodatkowo skropiłem sokiem z cytryny. Pycha.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...