niedziela, 28 sierpnia 2011

Jabłecznik miodowy

Sezon jabłkowy zaczęty! Na pierwsze starcie: bardzo jabłkowa szarlotka z miodem.


Składniki:
(porcja na małą blachę)

  • 4 jabłka antonówki
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany/ jogurtu naturalnego/ kefiru
  • cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:
Mąkę, zimne masło, żółtko, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia zagniatamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki, a w tym czasie obieramy jabłka i kroimy je na duże plastry (najlepiej pokroić jabłko na ćwiartki i każdą ćwiartkę posiekać w plasterki). Plastry jabłka wrzucamy do miski, mieszamy je z miodem i cynamonem.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, odkładamy ćwiartkę ciasta (na posypkę), a resztą ciasta wykładamy spód i boki blachy (można najpierw ciasto rozwałkować). Na ciasto układamy plasterki jabłka (kładąc je warstwami). Następnie pozostałe ciasto trzemy na tarce i posypujemy po jabłkach. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 40 minut. Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. 
Gotowe!

2 komentarze:

  1. Jabłecznik obłędnie apetyczny :) Poproszę mały kawałek...mały ze względu na porę i przyzwoitość ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto bardzo latwe i przede wszystkim przepyszne!Dzieki za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...