niedziela, 28 sierpnia 2011

Jabłecznik miodowy

Sezon jabłkowy zaczęty! Na pierwsze starcie: bardzo jabłkowa szarlotka z miodem.


Składniki:
(porcja na małą blachę)

  • 4 jabłka antonówki
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany/ jogurtu naturalnego/ kefiru
  • cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:
Mąkę, zimne masło, żółtko, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia zagniatamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki, a w tym czasie obieramy jabłka i kroimy je na duże plastry (najlepiej pokroić jabłko na ćwiartki i każdą ćwiartkę posiekać w plasterki). Plastry jabłka wrzucamy do miski, mieszamy je z miodem i cynamonem.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, odkładamy ćwiartkę ciasta (na posypkę), a resztą ciasta wykładamy spód i boki blachy (można najpierw ciasto rozwałkować). Na ciasto układamy plasterki jabłka (kładąc je warstwami). Następnie pozostałe ciasto trzemy na tarce i posypujemy po jabłkach. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 40 minut. Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. 
Gotowe!

3 komentarze:

  1. Jabłecznik obłędnie apetyczny :) Poproszę mały kawałek...mały ze względu na porę i przyzwoitość ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto bardzo latwe i przede wszystkim przepyszne!Dzieki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jest rewelacyjne. Ostatnio podałam je na podwieczorek i wszyscy domownicy byli nim zachwyceni. Wypiek polecam serwować na szklanej paterze. Do nakładania tego typu ciast dobrze jest też mieć pod ręką łopatkę oraz odpowiedni nożyk do krojenia. Swego czasu zakupiłam oba sztućce na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw i od tamtego czasu zawsze używam ich podczas przygotowywania domowych wypieków.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...