środa, 24 sierpnia 2011

Blok czekoladowy

Recepta na wszystkie smutki lub na zaspokojenie czekoladowego głodu :)


Składniki:

  • puszka mleka skondensowanego  niesłodzonego (ok. 410 ml)
  • 300 g gorzkiej czekolady (min. 65% zawartości kakao, np. gorzka Wedla)
  • 150 g pokruszonych herbatników (ew. biszkopty lub kruche ciasteczka)
  • 120 g masła
  • 100 g posiekanych daktyli
  • 150 g posiekanych orzechów (u mnie laskowe i migdały)
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki słodzika w płynie (lub ok. szklanki cukru)
  • ew. 2-3 krople aromatu waniliowego


Wykonanie:
Mleko wlać do rondla, dodać masło, kakao, aromat, słodzik i pokruszoną czekoladę. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu roztopienia się wszystkich składników. Zdjąć z palnika i dodać do masy czekoladowej:  orzechy, daktyle i  herbatniki. Dokładnie wymieszać i wlać gotową masę do formy (u mnie średniej wielkości keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ostygnięcia, a po tym czasie wstawić do lodówki do zastygnięcia czekolady (najlepiej na całą noc).

Blok czekoladowy i drewniane róże (kupione od twórcy w Sandomierzu)

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...