Sałatka absolutnie kultowa, którą pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Dziś trochę zapomniana, ale cały czas lubię ten smak. Na wieczorne party spisuje się na medal.
Proponuję zamiast w dużej misce, podać ją w szklankach. Każdy z gości częstuje się "odmierzoną porcją" sałatki. Świetne, jeśli planujecie imprezę bardziej stojącą niż siedzącą :)
Składniki:
(na dużą porcję w misce lub na 18-20 szklanek)
- podwójna pierś z kurczaka
- przyprawa gyros
- 2 łyżki oliwy
- czerwona cebula
- ok. 6 łyżek keczupu
- 7 średniej wielkości ogórków konserwowych
- puszka kukurydzy
- ok. 8 łyżek majonezu
- mała kapusta pekińska (lub połówka średniej)
- sos włoski instant (lub 2 łyżki przyprawy gyros wymieszane z 2 łyżkami oliwy i 2 łyżkami wody
- czerwona papryka
Wykonanie:
Umytą i wysuszoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawą gyros i smażyć na 2 łyżkach oliwy. Cebulę, paprykę i kapustę pokroić w kostkę, a ogórki w plasterki. Sos włoski przyrządzić wg opisu na opakowaniu.
Do szklanek (lub odpowiednio do miski) układać warstwami kolejno:
- usmażonego i wystudzonego kurczaka
- cebulę
- keczup
- ogórki
- kukurydzę
- majonez
- kapustę pekińską + polać sosem włoskim
- paprykę
PS. Jeśli przy nakładaniu składników przybrudziliście szklaneczki, to oczyśćcie je wilgotną ściereczką.
Do momentu podania przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz