Na pożegnanie zimy, ostatni w tym sezonie - keks z dodatkiem aromatycznego cynamonu i rozgrzewającego imbiru.
Składniki:
- 160 ml mleka
- 2 jajka
- 450 g mąki pszennej
- 3 łyżki słodziku w płynie (ew. 3/4 szklanki cukru)
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szklanki suszonych żurawin
- 3 łyżki drobno posiekanego kandyzowanego imbiru
Wykonanie:
Do misy automatu wlać mleko, dodać kolejno: jajka, słodzik, cynamon, proszek do pieczenia i mąkę. Misę zamocować w automacie i wybrać program pieczenia ciast (lub jeśli nie ma takiej opcji: najpierw program zagniatanie - ok. 15 minut, a następnie program pieczenie - 1h).
Pod koniec mieszania do ciasta dodać bakalie - u mnie żurawinę i imbir.
Przed rozpoczęciem pieczenia, wyłączyć maszynę z prądu i mokrymi dłońmi wyjąć mieszadła z misy. Ponownie włączyć maszynę do prądu, aby kontynuować pieczenie.
Upieczone ciasto wyjąć z misy i chłodzić na kratce.
Smacznego!
Mam obawy że w towarzystwie takiego pysznego keksu zima będzie chciała zostać u nas trochę dłużej ;-) Jak w nim dużo żurawiny - biorę w ciemno!
OdpowiedzUsuńWidzę, że automat do chleba ma wielorakie zastosowanie, również do pieczenia słodkości... A co myślicie o takiej kuchence http://stylowe-agd.pl/wyposazenie-kuchni/kuchenka-do-pieczenia-chleba/ - czy ona działa na tej samej zasadzie i też sprawdzi się w takich zadaniach?
OdpowiedzUsuńNiestety na stronie nie ma dokładnego opisu technicznego. Z tego co widzę, jest to kuchenka mikrofalowa, w której również można umieścić misę do chleba. Szczerze pierwszy raz widzę i nie wiem co o tym sadzić...:(
OdpowiedzUsuńZrobiłam ale ze zwykłej mąki tortowej z kłoskiem typ 450 (wyszła forma 750g), z tym, że keksik wyszedł troszkę suchy, może oleju do niego dodać tak z łyżkę bądź 2. Wam też taki wychodzi czy to wina mąki?
OdpowiedzUsuńMoja wariacja była następująca: te same proporcje tylko: mieszanka keksowa drobniej pokrojona, otarta krótka z pomarańczy, kardamon, cynamon i olejek pomarańczowy (ew. rumowy). Smak niebo w gębie, ale konsystencja taka dosyć zbita, sucha.
Tak, wychodzi suchy i inny niż tradycyjny. Jak dla mnie w tym jego urok :) Ale może rzeczywiście dodać łyżkę oleju? Wypróbuję :)
Usuńmamma mia! pyszne
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta i na pewno sprawdzę ten przepis. Keks to jeden z moich ulubionych wypieków. Ostatnio robiłam te ciasto wg. przepisu podanego na https://najlepszewkuchni.pl/ z aromatem cytrynowym. Wyszło bardzo dobre. Oprócz keksu często robię też brownies oraz różne serniki.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisany artykuł.
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń