Składniki:
- 400 ml maślanki lub kefiru
- 550 g mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bazylii, 1 łyżka tymianku*
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 czubata łyżeczka drożdży w proszku
* przyprawy można dodawać według upodobań - ja równie często dodaję: pieprz, słodką lub ostrą paprykę, oregano.
Wykonanie:
Składniki umieścić w misie automatu w kolejności (maślanka, masło, mąka, sól, przyprawy, cukier, drożdże). Piec na programie podstawowym dla chleba o wadze 1kg, średnie wypieczenie. Gdy chleb się upiecze, wyjąć z misy i studzić na kratce.
Smacznego!
Upiekłam go na jogurcie, z suszoną bazylią i majerankiem z ogródka :) jeszcze nie próbowałam, ale wyrósł niesamowicie, pachnie i wygląda bosko :) Jak już go spróbujemy (jutro), to zrobię zdjęcia i niedługo się pochwalę na blogu, to podrzucę linka :)
OdpowiedzUsuńChwalę się ;) http://breakfast.blox.pl/2012/02/Chleb-jogurtowy-z-ziolami-z-automatu.html wyrósł niesamowicie! i był niesamowicie puszysty i pyszny, zdecydowanie do powtórki :)
OdpowiedzUsuń:) świetnie
Usuńpyszny,pięknie wyrośnięty, na stałe zagości w moim domku :))
OdpowiedzUsuńSuper chlebek, piekę już kolejny raz i moje dzieciaki tylko ten chcą, chociaż piekłam już różne.Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa piekę podobny. Tylko, że mój ma dodatek zakwasu i też wychodzi puszysty.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)*
Mogłabym prosić przepis???
UsuńCzy taka niewielka ilość tłuszczu (masła) nie powoduje, że chleb kruszy się, jest suchy?
OdpowiedzUsuńJa dodaję jedno jajko i dzięki temu w ogóle się nie kruszy. Polecam
UsuńChleb się kruszy
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńzrobilam z maki pszennej chlebowej, na opakowaniu ma obrazek thermomixera. Rewelacja. Innego chleba juz nie zrobie, Zrobilam wszystko tak jak w przepisie tylko wyszeld mi przepieknie przyrumieniony/brazowawy).Mieszadelka spokojnie wychodza po upieczeniu. I ten zapach. Aha dodalam perstki dyni. W koncu odkrylam swoj chleb:)
OdpowiedzUsuńMuszę powiedzieć że uwielbiam chleb pieczony w domu.
OdpowiedzUsuń