Domowe, bez sztucznych barwników, konserwantów i aromatów. Dokładnie wiesz co jesz. Takie są najpyszniejsze. Ponieważ nie mam maszyny do lodów cierpliwie eksperymentuje z przepisami, w których nie potrzebne jest ciągłe mieszanie. Efekt tego przepisu oceniam bardzo dobrze - lody miękkie i kremowe. Choć po kilku dniach w lodówce lekko stwardniały, w smaku nadal przepyszne!
Składniki:
(na pojemnik lodów o objętości 1,2 litra)
- 300 ml śmietany 36%
- 2 jajka
- 4 łyżki cukry pudru
- 1 łyżka spirytusu
- szklanka malin
Składniki można modyfikować:
- Spirytus ma na celu zmiękczenie lodów, ale można zastąpić go wódką lub likierem smakowym. Ewentualnie całkowicie pominąć ten składnik
- Maliny można zastąpić innymi miękkimi owocami (truskawki, jagody, morele, etc.), można również zastosować inne kombinacje: kakaową, czekoladową, makową, z chałwą lub z orzechami.
Wykonanie:
Maliny zmiksować na jednolitą masą.
W dużej misce ubić na sztywno śmietanę.
W wysokim naczyniu ubić białka z 2 łyżkami cukru, w osobnym naczyniu na jasnożółta masę ubić żółtka z 2 łyżkami cukru.
Wszystkie składniki dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Przełożyć do zamykanego pojemnika i mrozić kilka godzin przed podaniem (najlepiej całą noc).
Smacznego!
Ja na pewno na tym blogu zostanie. Z każdego artykułu można się bardzo dużo dowiedzieć.
OdpowiedzUsuńCzy takie lody mogą jeść małe dzieci? Chodzi mi o dodatek alkoholu😀
OdpowiedzUsuń