poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Ciasto pomarańczowe /na zimno/

Przepis na słodkie, a momentami lekko kwaśne ciasto. Przygotowanie nie jest bardzo pracochłonne. Galaretka i pomarańczowy "budyń" nadają mu lekkości. W sam raz na słoneczne dni!



Składniki:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie waniliowe
  • 750 ml soku pomarańczowego
  • 2 opakowania ciastek typu "delicje" o smaku pomarańczowym
  • 1 czerwona galaretka
  • garść borówek amerykańskich lub jagód


Wykonanie:

Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia, a następnie do lodówki, aby zaczęła tężeć.

Białka ubić z cukrem, gdy będą sztywne dodać żółtka i nadal miksować. Na koniec partiami wsypywać  mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszać na najmniejszych obrotach miksera.
Ciasto przelać do dużej formy (najlepiej silikonowej lub wysmarowanej tłuszczem i odsypanej bułką tartą). Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. Po upieczeniu biszkopt lekko ostudzić, ale pozostawić w blaszce.

Budynie przyrządzić według przepisu na opakowaniu, zastępując jednak mleko sokiem pomarańczowym (zamiast 1 litra mleka dajemy 750 ml soku). Gotową masę przelać na biskopt. Przestudzić.

W budyń - czekoladą do góry - wetknąć ciastka. Całość zalać tężejącą galaretką i posypać owocami. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Jeść ze smakiem :)






2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...