Składniki:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 100 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe
- 750 ml soku pomarańczowego
- 2 opakowania ciastek typu "delicje" o smaku pomarańczowym
- 1 czerwona galaretka
- garść borówek amerykańskich lub jagód
Wykonanie:
Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia, a następnie do lodówki, aby zaczęła tężeć.
Białka ubić z cukrem, gdy będą sztywne dodać żółtka i nadal miksować. Na koniec partiami wsypywać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszać na najmniejszych obrotach miksera.
Ciasto przelać do dużej formy (najlepiej silikonowej lub wysmarowanej tłuszczem i odsypanej bułką tartą). Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. Po upieczeniu biszkopt lekko ostudzić, ale pozostawić w blaszce.
Budynie przyrządzić według przepisu na opakowaniu, zastępując jednak mleko sokiem pomarańczowym (zamiast 1 litra mleka dajemy 750 ml soku). Gotową masę przelać na biskopt. Przestudzić.
W budyń - czekoladą do góry - wetknąć ciastka. Całość zalać tężejącą galaretką i posypać owocami. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Jeść ze smakiem :)
niesamowity przepis - koniecznie muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń