Bardzo proste do przygotowania ciasto. W sam raz na lekki podwieczorek na upalne dni. Przepis zainspirowany oryginalną francuską recepturą.
- 1 filiżanka jogurtu naturalnego (najlepiej z koziego mleka)
- 3 jajka (osobno żółtka i białka)
- 2 filiżanki cukru pudru
- 3 filiżanki mąki pszennej (np. tortowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 filiżanka oleju lub rozpuszczonego masła
Wykonanie:
W dużej misce łyżką wymieszać: jogurt, żółtka, cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Do gładkiej masy delikatnie dodajemy ubite na sztywno białka. Całość przelać do niedużej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-45 minut.
Smacznego!
Ps. Aby wzbogacić ciasto, można do składników dodać skórkę z 1 startej cytryny lub pomarańczy. Dla dorosłych polecam również wersję z 1 łyżeczką rumu.
Przepis bierze udział w akcji:
proste, ale za to jakie smaczne ciasto! :-) takie wlasnie lubie najbardziej!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńO, dobrze, że można je zrobić też na oleju - ciasto nada się też dla cholesterolowców :)
OdpowiedzUsuńGruszka: Wypróbuj także ciasto bananowe (również z użyciem oleju/oliwy). Prawie wszystkim smakuje (Prawie, bo mój M. z zasady nie rusza ciast bez czekolady :)
UsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń