niedziela, 29 lipca 2012

Francuskie ciasto jogurtowe


Bardzo proste do przygotowania ciasto. W sam raz na lekki podwieczorek na upalne dni. Przepis zainspirowany oryginalną francuską recepturą.

Składniki:

  • 1 filiżanka jogurtu naturalnego (najlepiej z koziego mleka)
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 2 filiżanki cukru pudru
  • 3 filiżanki mąki pszennej (np. tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 filiżanka oleju lub rozpuszczonego masła



Wykonanie:

W dużej misce łyżką wymieszać: jogurt, żółtka, cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Do gładkiej masy delikatnie dodajemy ubite na sztywno białka. Całość przelać do niedużej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-45 minut.

Smacznego!

Ps. Aby wzbogacić ciasto, można do składników dodać skórkę z 1 startej cytryny lub pomarańczy. Dla dorosłych polecam również wersję z 1 łyżeczką rumu.
Przepis bierze udział w akcji:

5 komentarzy:

  1. proste, ale za to jakie smaczne ciasto! :-) takie wlasnie lubie najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  2. O, dobrze, że można je zrobić też na oleju - ciasto nada się też dla cholesterolowców :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gruszka: Wypróbuj także ciasto bananowe (również z użyciem oleju/oliwy). Prawie wszystkim smakuje (Prawie, bo mój M. z zasady nie rusza ciast bez czekolady :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...