Składniki:
Porcja na małą blachę (tortownica średnicy 20 cm)
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do przełożenia:
- 0,5 słoika konfitury (najlepiej kwaśnej: ja użyłam winogronowej)
- 4 łyżki kremu typu Nutella
Górna warstwa:
- 250 g sera mascarpone
- 200 ml śmietany 36% (do deserów, np. Piątnica)
- 4 łyżki cukru pudru
- starta czekolada lub posypka dekoracyjna
Wykonanie:
Białka utrzeć na sztywno w dużej misce. Dodać cukier i dalej ucierając, dodawać żółtka. Do zmiksowanej masy dodać mąki, kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Piec w temperaturze 200 st przez ok. 20 minut (do suchego patyczka).
Ostudzone ciasto wyjąć z tortownicy i przekroić wzdłuż na dwie części.
Pierwszą część biszkopta umieścić na talerzu lub paterze i przełożyć dżemem. Przykryć drugim biszkoptem, który następnie posmarować Nutellą.
W dużej misce ubić śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem przez ok 4-5 minut. Następnie tak przygotowanym krem obłożyć torcik (góra i boki).
Torcik schłodzić przed podaniem min. 5 godzin. Tuż przed podaniem posypać startą czekoladą lub posypką.
Smacznego! (oj, będzie niebezpiecznie smaczne)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz