Składniki:
(Porcja na małą blachę)
- 2 jabłka
- 2 szklanki mąki żytniej
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka słodzika w płynie (ew. 5 łyżek cukru)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy starte jabłka do dużej miski i dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy łyżką lub widelcem, po czym całość przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch ciasta możemy posypać garścią ulubionych bakalii (u mnie daktyle oraz płatki z błonnikiem).
Ciasto pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Podajemy po wystudzeniu.
niebanalne śniadanie, bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuń