Składniki:
- 1,5 kg ciemnych winogron (najlepiej polskich - ogrodowych, o prawie czarnej skórce)
- 1 kg cukru
Wykonanie:
Winogrona umyć, oczyścić z listków i gałązek. Wszystkie owoce przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Wstawić do lodówki na dobę.
Drugiego dnia, wyjąć garnek z lodówki i od razu gotować owoce na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie partiami przelewać syrop przez sito. Gorący syrop wlewać do wyparzonych szklanych butelek. Przechowywać w lodówce do kilku miesięcy.
słodzę takim dżemy ;)
OdpowiedzUsuńMojego znajomego na pewno ten blog bardzo zainteresuje. Na tym blogu jest wiele ciekawych artykułów.
OdpowiedzUsuńNiedługo dojrzeje winogrono w ogrodzie, to zobaczymy co z tego wyjdzie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten smak.
OdpowiedzUsuń